Bouwbedrijf Pennings
Bouwbedrijf
Logo Pennings
  • Handelsregister
  • 16024013 te 's-Hertogenbosch
Copyright © 2024 Bouwbedrijf Pennings bv

Bouwbedrijf Pennings, oudste bouwbedrijf van 's-Hertogenbosch, viert 150-jarig jubileum

×
  • Auteur:
    Bouwbedrijf Pennings bv
  • Datum:
    09-01-2023

Rosmalen, 9 januari 2023 - Bouwbedrijf Pennings BV uit Rosmalen bestaat 150 jaar! Burgemeester Jack Mikkers heeft maandag 9 januari het startschot gegeven voor het jubileumjaar van het oudste bouwbedrijf van de gemeente ‘s-Hertogenbosch, door bij het kantoor in Rosmalen de vlaggen met het speciale jubileumlogo te hijsen. Alle medewerkers hadden zich verzameld voor een Nieuwjaarsontbijt, met Björn van der Doelen als gastheer. Het jaar 2023 staat in het teken van dit jubileum.

Het bouwbedrijf werd in 1873 gestart door Gerardus Pennings en groeide uit van klein familiebedrijf tot landelijke speler in de bouwwereld en met behoud van haar familiaire karakter. Al sinds enkele jaren na de oprichting is Pennings gevestigd aan de Dorpsstraat 4 in Rosmalen. 'We hebben de eerste factuur in ons archief gevonden: een handgeschreven rekening uit 1873, voor het vervangen van een kopgevel, voor de som van 2,48 gulden,' vertelt directeur Ronnie Hauwé.

Bouwen met de mens als maat

Pennings is verantwoordelijk voor een aantal kenmerkende gebouwen in de regio, maar realiseert onder meer woningen, kantoren en winkelcentra in heel Nederland. Bekende Pennings projecten zijn Winkelcentrum Arena in ‘s-Hertogenbosch, kantoren Plaza Arena in Amsterdam, Pitstraat Circuit Zandvoort, Meubelplein Ekkersrijt in Son, Efteling Loonsche Land in Kaatsheuvel en meer recent: 101 appartementen in Leidsche Rijn, Winkelcentrum Bisonspoor Maarssen en hoofdkantoor Hager Nederland in ‘s-Hertogenbosch. Naast nieuwbouw renoveert en verduurzaamt Pennings ook bestaand vastgoed, zoals woningen voor diverse woningcorporaties, waaronder Zayaz, Thuisvester en Brabant Wonen. Hauwé: 'Ons motto is ’Bouwen met de mens als maat’. We zijn sterk in verbouwen terwijl de gebouwen nog in gebruik zijn. Gebruikers, consumenten of bewoners kunnen veilig gebruik blijven maken van het gebouw omdat we rekening houden met alle belanghebbenden. We communiceren de planning en voortgang consequent met alle partijen. Als iedereen tevreden is met het eindresultaat, dan zijn wij geslaagd in onze opzet'.

Wie jarig is trakteert!

Het komende jaar staat in het teken van het vieren van het 150-jarig bestaan, waarbij het bedrijf niet alleen de eigen medewerkers trakteert, maar ook de gemeente waar ze al zo lang onderdeel van uitmaakt. Directeur Hans Graafmans: 'Dat doen we onder meer met een goede doelendag, waarbij we ons inzetten voor de gemeenschap.' Pennings gaat tijdens deze goede doelendag werken met persoonlijke inzet van de huidige en de oud-medewerkers van Pennings, de 'Veteranen'. Graafmans: 'Bij elkaar goed voor vele jaren kennis en vakmanschap!'


Bouwbedrijf Pennings bestaat 150 jaar en gaat voor duurzaamheid: 'Vol-elektrische auto’s voor medewerkers'.



Ronnie en Hans

 

ROSMALEN - "Onze balie? Gemaakt van geperst papier. Daar is geen boom voor gesneuveld", zegt Ronnie Hauwé (39), directeur van het Rosmalense bouwbedrijf Pennings, dat dit jaar 150 jaar bestaat. Duurzaamheid staat voorop, wil hij maar zeggen.

Wie het kantoor van Pennings in de Rosmalense Dorpsstraat binnenloopt, passeert behalve de balie van geperst papier ook een lange muur die tot aan het plafond is voorzien van tientallen planten. "En aan de achterkant ligt het dak vol met zonnepanelen", zegt mede-directeur Hans Graafmans (60). De boodschap is duidelijk: voor dit bouwbedrijf is duurzaamheid belangrijk. Volgens het tweetal zijn steeds meer opdrachtgevers daar gevoelig voor: "Ze zijn er ook naar op zoek."

Koffiehuis en paardentramstation

Het begrip duurzaamheid bestond nog niet toen Gerardus Pennings in 1873 het bedrijf oprichtte, destijds in combinatie met koffiehuis en paardentramstation. Het milieu kreeg meer aandacht, maar er waren nog wel guldens toen de toenmalige directieleden Huub en Adrie Pennings in 1991 hun aandelen verkochten aan Koninklijke BAM Groep.

De jaaromzet van Pennings was 120 miljoen gulden en de orderportefeuille lag destijds op een 'goed niveau'. Volgens Hauwé en Graafmans is dat nog steeds het geval. Hauwé: "Natuurlijk is het belangrijk om een financieel gezond bedrijf te hebben. Maar wij vinden het ook belangrijk dat er plezier is. En er moet een klik zijn met opdrachtgevers. Daarom zeggen we een enkele keer na maandenlang overleg met een opdrachtgever weleens nee tegen een project. We waren een tijd geleden bezig met een bouwproject van ruim 30 miljoen euro. Het traject liep stroef en er was onvoldoende vertrouwen. We hebben ons uiteindelijk teruggetrokken."

Graafmans wil benadrukken dat ook het welzijn van de honderd medewerkers in ogenschouw wordt genomen. "Daarom hebben we meermaals nee gezegd tegen projecten die op anderhalf uur of meer reisafstand lagen. Je moet het collega's niet aan willen doen om steeds met z'n zessen vanuit Rosmalen en omgeving op en neer te moeten rijden naar bijvoorbeeld Vlissingen."

Gasthuiskwartier

 

Het bedrijf heeft vier pijlers: retail, woningbouw, verduurzaming en inbouwpakketten (bouwsystemen voor de scheiding van binnenruimten, red.). De diversiteit van projecten waarop het Rosmalens bouwbedrijf haar stempel heeft gedrukt is groot.

Het gaat bijvoorbeeld om Meubelplein Ekkersrijt in Son en Breugel en ook om de pitstraat van het circuit Zandvoort en de vakantiewoningen en een hotel in vakantiepark de Efteling Loonsche Land. Ook is Pennings in Den Bosch met Heijmans Bouw betrokken bij de realisatie van het Gasthuiskwartier op de plaats waar het Groot Ziekengasthuis stond.

Op een bordje aan de gevel van het pand aan de Dorpsstraat prijkt de naam Pennings. Maar nadat vier generaties Pennings werkzaam waren bij het bouwbedrijf staat er geen enkele telg meer de op de loonlijst. Frans van Vuuren, de voorganger van Hauwé, bedankte in 2021 bij zijn afscheid BAM omdat Pennings de 'ruimte was gegund om de familiecultuur te behouden'. "We willen nog steeds samen iets moois maken. Daarbij gaan we problemen niet uit de weg", zegt Graafmans hierover.

Sterke kostenstijging

Als je het over problemen hebt, dan gaat het over stikstofuitstoot, de sterke kostenstijging van materialen en de oplopende levertijden. "Sinds de oorlog tussen Oekraïne en Rusland is de prijs van staal met de helft omhoog gegaan. Ook stenen, dakpannen en aluminium zijn inmiddels heel wat duurder", zegt Graafmans.

Hauwé zegt te merken dat opdrachtgevers bereid zijn om te investeren in duurzaamheid. Hergebruik van bouwmateriaal helpt daarbij. "Een tijd geleden hebben we bij de herinrichting van een groot pand tot tevredenheid van de opdrachtgever grote glazen puien hergebruikt in andere delen van het gebouw. Het grind dat op het dak lag, hebben we naar een betoncentrale afgevoerd die de steentjes gebruikte voor beton dat vervolgens is verwerkt in het gebouw."

"Dat grind hadden we tien jaar geleden gewoon afgevoerd", zegt Graafmans om te benadrukken welke invloed duurzaamheid vandaag de dag heeft op het (ver)bouwen.

Hoe wil Pennings zelf het natuurvriendelijke voorbeeld geven? Hauwé: "In ons duurzaamheidsjaarplan streven we naar afvalscheiding van 65 procent waarvan in totaal 85 procent wordt gerecycled. We beperken de inzet van diesel aangedreven materiaal bij hoogwerkers en bouwkranen. Sinds begin vorig jaar leasen wij uitsluitend vol-elektrische auto's voor onze medewerkers. Verder hebben projecten met een lage stikstof- en CO2-uitstoot en minder belasting voor het milieu voorrang in onze acquisitielijst. Zo geven wij mede-uitvoering aan de strategie van BAM dat duurzaamheid als hoogste prioriteit heeft."

Trots zijn

Zoals bij zoveel bedrijven in allerlei branches heeft ook Pennings er moeite mee om voldoende (goede) werknemers te vinden. Hauwé: "Er is een structureel teruglopend aantal praktisch geschoolde mensen. Bij ons kunnen direct tien timmerlieden en drie servicemedewerkers aan de slag. Een goede volwassen timmerman verdient al gauw richting vlot een halve ton per jaar. Dat is toch een mooi bedrag."

Volgens Graafmans is er nog meer waardoor iemand kan kiezen voor een beroep in de bouw. "Je kunt trots zijn op wat je neerzet."

Pennings heeft de afgelopen 150 jaar heel wat gebouwd. Komt daar nog 150 jaar bij? Graafmans: "Het lijkt vreemd om dat te zeggen, maar oprichter Gerard Pennings heeft dat destijds ook niet kunnen bedenken."

 

Pennings Goede Doelendag.



Goede Doelendag

 

Wie jarig is trakteert; en dat doen we ook aan de gemeenschap. Al 150 jaar zijn we gevestigd in Rosmalen. Zaterdag 15 april staken we met circa 80 collega's en oud collega's onze handen uit de mouwen en hebben we diverse klusjes uitgevoerd voor De Binkhorst en bij Kinderboerderij 't Veldje.
De dag sloten we af met een heerlijke BBQ op de Dorpsstraat.

Naast dank aan alle (oud)collega's en diens partners die hebben meegedaan, een bijzonder dankjewel aan enkele trouwe partners die dit mede mogelijk hebben gemaakt: Gebroeders van der Plas, Holtgrefe, Van Santvoort, Jongeneel, Theo Heijmans Afvalcontainers en Weidepoorten.nl.

 

Ontmoetingsbankje



Goede Doelendag

 

Op 9 juni is ons, Bouwbedrijf Pennings, ter ere van het 150-jarig jubileum een heus ‘ontmoetingsbankje’ aangeboden namens het personeel.

Een blijvend aandenken, met een toevoeging aan de uitstraling van ons pand en een ideale plek voor de vele (oudere) passanten van en naar het dorp om even uit te rusten. Daarnaast zijn we benieuwd naar de eerste collega's die hier een (interne) buiten-meeting plannen.

Tekst op het bankje: “Bouwbedrijf Pennings 1873 - 2023, Aangeboden door het personeel aan de directie”.

 

laatste nieuws

Pennings nieuws

Bouwbedrijf Pennings heeft zich in ruim 150 jaar ontwikkeld tot een innovatieve en initiatiefrijke bouwonderneming. Een bouwpartner die graag een bijdrage levert aan de realisatie en herstructurering van woon- en werkruimte.